Säteilyturvallisuus

Säteilyturvallisuuspalvelut ja säteilysuojelukoulutukset

Tarjoamme säteilyturvallisuuteen liittyvää koulutusta ja palvelua lääketieteessä ja eläinlääketieteessä.

Tarjoamme säteilysuojelukoulutuksia erilaisiin tarpeisiin. Säteilylainsäädäntö edellyttää säteilyn käyttäjien ammattiryhmiltä säännöllistä säteilysuojelukoulutusta viiden vuoden jaksoina. Kun haluat konsultointipalveluja erilaisissa säteilyturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä, laaja kokemuksemme ja ammattitaitomme ovat käytettävissäsi.

Säteilyturvallisuus

Säteilyjä on erilaisia, ja monella säteilylajilla on merkitystä  elämäämme. Sähkömagneettinen säteily sisältää laajan kirjon radioaalloista näkyvään valoon ja suurempienergisiin atomeja ionisoivaan säteilyyn (mm. röntgensäteily ja radioaktiivisten aineiden lähettämä gammasäteily).

Ympärillämme on monenlaisia säteilylähteitä, joille altistumme päivittäin: mm. kosminen säteily avaruudesta, maaperän radioaktiivisten aineiden säteily, kehossamme olevat luonnolliset radioaktiiviset aineet sekä radon-kaasu, jota voimme joutua hengittämään.

Luonnossa on vielä jäänteitä kylmän sodan ydinpommikokeiden laskeumista ja ydinvoimalaonnettomuuksista (esim. Tshernobyl). Erilaisista muista lähteistä voimme saada myös ylimääräistä säteilyannosta: röntgentutkimuksista ja lääketieteellisiin tutkimuksiin tai hoitoihin liittyvistä radioaktiivisista aineista.

Säteilylainsäädännön tarkoituksena on rajoittaa ylimääräistä säteilyaltistusta sekä edellyttää suojautumista, jotta säteilymäärä pysyy turvallisella tasolla. Liiallinen säteilymäärä voi lisätä esim. joidenkin syöpien synnyn todennäköisyyttä.

Säteilyturvallisuuden konsultointipalvelut

Säteilylaki (859/2018) ja siihen liittyvät asetukset ja määräykset edellyttävät säteilyn käyttäjiltä säteilyturvallisuusasiantuntijan käyttöä toimintaa aloitettaessa, sitä muutettaessa tai mikäli työntekijöiden tai väestön säteilysuojelussa havaitaan puutteita.

Säteilyturvallisuusasiantuntijaa tarvitaan myös silloin, kun toimitaan säteilylle altistavien röntgenlaitteiden tai radioaktiivisten aineiden kanssa.

Tarjoamme konsultointia asiakkaan toimintaan liittyvistä säteilyturvallisuuden aihealueista.

Tarve säteilyturvallisuuspalveluille? Pyydä tarjous!

Autamme mielellämme säteilyturvallisuuteen ja -lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Tiedustelut ja tilaus 040 584 9560 sekä info@hsmturvallisuuspalvelut.fi.